1 million danskere tager vel ikke fejl?

Mange danskere bruger grænsen som deres faste supermarked, hver 5 danskere får dækket næsten hele deres forbrug af øl og sodavand ved at handle syd for grænsen. “Grænsehandlen er blevet for omfattende”, hyler den danske detailhandel. Lige nu er det den dansk/ tyske grænsehandel, der omsætter for cirka 6 mia. gode danske indkøbskroner.  

At østdanskerne handler tilsvarende i Sverige har ikke helt samme bevågenhed, men omfanget er næsten af samme økonomiske størrelse. Det fortæller Skatteministeriets seneste rapport om grænsehandel fra oktober 2012.

Politikerne skændes; Flere drømmer at lægge begrænsninger på danskernes muligheder for at grænsehandle.

Eksempelvis er det oppe i diskussionen at danskere, der køber drikkevarer i Tyskland, skal betale pant. Kan i allerede se det nye administrative uhyre sprudle? Udfordringen, som de færreste politikere kan eller vil indse er, at de danske fødevarepriser bare er alt for høje!!! Stolt fremhæver de, at afskaffelsen af fedtafgiften er et stort skridt i den rigtige retning… (lader den lige stå et øjeblik). Nu når politikerne skal i gang med regeringens “Vækstplan DK” kan du være stensikker på, at oppositionen og regeringen kan blive enige om, at lempe på afgiften på “grænsefølsomme” varer. Forårets store gave fra Christiansborg bliver afgiftslettelser på øl og sodavand. Glæd dig, for det bliver alene som at tisse i bukserne i frostvejr. For hvis vi danskere skal have milde gaver med den ene hånd, er det med statsgaranti for, at vi selv skal betale med den anden hånd.

Det er en ren parodi når den frafaldne SF – Ny-Socialdemokrat – Jesper Petersen udtaler til Børsen: “Som skatteordfører og sønderjyde er jeg helt på det rene med, at grænsehandlen koster arbejdspladser, især i Sønderjylland.”  Der skal nok helt anderledes og markante tiltag, før danskerne stopper med at køre over grænsen for at købe billigt ind. Argumentet med flere arbejdspladser lyder også hult, når Skatteministeriet fortæller, at 1 mia. kr. i grænsehandel svarer til en beskæftigelse på 390 hoveder i detailhandlen. Stiger grænsehandlen bliver de arbejdsløse, falder den kommer tilsvarende flere i arbejde – hvis de ikke allerede arbejder i de tyske butikker?

Men det er jo ikke kun øl og sodavand, der handles syd for grænsen – eller i Sverige. I dag er det hele indkøbssedlen, som handles ind, hvis muligt i både Tyskland eller Sverige. Hvorfor? Danske politikere bærer hovedansvaret for at Danmark er EU’s dyreste indkøbsland. De kære politikere har jo i årevis fyldt indkøbskurven med skatter og afgifter. Jeg vil citerer mig selv fra bloggen 5. februar 2013,  ”Dansk fødevarepolitik er en absurd komedie”

Enhver politiker der føler, at vedkommende mangler taletid, kaster sig over fødevarerne og vælgernes indkøbsmønstre og gang på gang ser vi disse hellige politikere kræve store forandringer. Med jævne intervaller introduceres der diverse miljø – og kvalitetsmærker, fra Nøglehullet til Svanemærket, og alle dem jeg allerede lykkeligt har glemt. Hvert mærke er oftest understøttet af en skatteyder-finansieret oplysningskampagne og masser af ”følge-ståhej”. Det politikerne glemmer er bare, at det eneste ”mærke” deres vælgere i realiteten går efter er ”prismærket”. De søger ganske enkelt svar på spørgsmål: ”Hvad kan de købe for deres hårdt indtjente og voldsomt beskattede kroner.” Fødevarepriserne er skyhøje i Danmark; De højeste i EU! Danske vælgere – i bred forstand – har ikke længere RÅD til at spise sundt. Hvorfor skal vi dog betale mere end 50 kr i afgifter hver gang vi handler daglivarer for 100 kr? Hvorfor???

Vil du som dansker leve sundere, så skal du betale meget mere end vores naboer i EU. Faktisk er fødevarer 44 % dyrere i danske butikker end i andre udenlandske butikker. Konsekvensen er at danskere må spise sig mætte i dårligere kvaliteter, end hvad borgerne bydes i andre lande. Dårligere kvalitet er lig med mere fedt.

Sundhedssituationen i Danmark er katastrofal. Vi ligger rigtig dårlig til, med en 26. plads. En placering der er helt i bunden af EU landene, og milevidt fra vores nordiske naboer. CHECK SELV BLOGGEN: “Danmark er et rigtigt usundt land”. For at holde fortsat liv i den skrantende danske velfærdsmodel, skal det danske skatte- og afgiftssystem holdes oppe på et niveau, der smerter i ethvert familiebudget. Det skaber ikke nogen livsglæde, endsige incitament til at ”rykke” nogle vegne. Intet i det danske velfærdssamfund belønner den, der skaber livsstilsændringer.

Så Danmark vil fortsat degenerere som befolkning og sikkert glide ned af Bloombergs fremtidige sundhedsanalyser. Skal vi sammen med politikerne inspireres til et bedre liv, skal vi ikke kigge så langt. Sverige og Tyskland ligger i den allerbedste sundhedsliga med en 9 og 10 plads på Bloombergs liste. Jamen er det ikke lige der 1. million danskere lægger deres indkøbskroner? Tænk lige over det?

Så vil I, kære politikere, gøre en forskel? Og dig, kære forbruger, sætte de rette til at beslutte det ved næste valg?

Fjern moms på fødevarer. Fjern alverdens afgifter, det vil være den bedste forretning nogensinde vedtaget i Folketinget. Tænk hvis vælgerne blev mere sunde? Det må da være en drøm for enhver ansvarlig politiker?

Eller måske bare en utopi?

2 tanker om "1 million danskere tager vel ikke fejl?"

  1. er det ikke det lægerne kalder hypertension? Et system, som er kommet ind i en cyklus, der resulterer i en overophedning med skadefølger?

  2. Jeg synes at man overser en vigtig pointe i hele diskussionen om de højre danske priser. Politikerne elsker at fortælle om at der ikke er nok konkurrence på det danske marked, men de glemmer at de høje danske lønninger betyder at de danske omkostninger også er højere end i Sverige og Tyskland.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>