Den danske ”Far-Velfærdsmodel”?

Politikerne har travlt med at fremhæve betydningen af den danske velfærdsmodel, De ser gerne at befolkningen fastholdes i troen på, at høj skat og en stor offentlig sektor er et gode. Udviklingen viser bare det modsatte, den danske velfærdsmodel – som den praktisres idag – er ødelæggende for Danmarks fremtidsmuligheder. Alene avisoverskrifterne den sidste uge bekræfter udsagnet.

Smartguy outsourcer sit lager til Polen og fyrer 120 medarbejdere i Jyderup. Udflytningen skal spare 25 mio. kr. om året, eller over 200.000 kr. pr. medarbejder hvert eneste år for  fremtiden. Som Smartguys adm. direktør, Nicolai Kærgaard siger det: “Når vi i dag sammenligner vores pakkeomkostninger med konkurrenterne, så ligger vi højere på grund af det danske lønniveau.”

Herfra skal den danske ”Velfærdsmodel”, så tage over. De fyrede skal for hovedparten nok se frem til lang arbejdsløshed, for velfærdsmodellen gør Danmark for dyr at drive virksomhed i. Dansk konkurrenceevne i en global verden er forsvundet takket være danske politikeres stædige og urealistiske fastholdelse af fortidens dogmer.

De 200.000 kr. som Smartguy sparer årligt per medarbejder, er reelt forskellen i skattetrykket – både det direkte og indirekte. Husk, at over halvdelen af kassebonnen i supermarkedet er skatter og afgifter, som den nu arbejdsløse lagerarbejder skal bidrage med til den danske ”Velfærdsmodel”.

Spørgsmålet er så, om vi danskere får noget for de mange penge vi bidrager med? Svaret er enkelt: ”Nej”, vi taler et økonomisk ressourcespild af historiske dimensioner. Det danske sundhedssystem er brændt sammen; Oplevede selv ventetiden på et akutcenter (tidligere kaldet en skadestue). Mine 4 timer var billigt sluppet i forhold til det ældre ægtepar, som fik at vide at venterummet var deres dagligstue hele den dag.

Her lørdag morgen, var jeg sekunder fra at få en parkeringsbøde. Ved gud om ikke Københavns Kommune sender en hær af P-vagter ud for at kontrollerer bilerne, hvad andet en ublu pengeindsamling er det? Parkeringsvagten selv var tændt af den hellige ild, da hun påstod at hendes arbejde var til gavn for trafiksikkerheden. Det er det samme argument jeg mødes med, når jeg nu skal betale 1500 kr. for at blive fanget i en fotofælde. Jamen ”Velfærdsstaten” gør da en forskel, når de sender hundredevis af fotobiler ud. Hvorfor? Alene for at skrabe endnu flere penge i den nødlidende Statskasse.

I mit privatliv er SKAT et dagligt mareridt, ikke fordi jeg ikke betaler puler af skattepenge. Men nidkært forfølger de mig, ødelæggende for mulighederne for at få et harmonisk privatliv. Dræbende for de initiativer jeg kunne finde på, for at øge indtjeningen. Får jeg egentlig noget igen, svaret er entydig ”Nej”. Når jeg engang går på pension, så må jeg indstille mig på at ydelserne er minimale, og min egen beskedne opsparing brandbeskattes.

Udbygningen af velfærdsstaten tog for alvor fart fra 1960′erne, det var den danske velfærdsstats guldalder. Kvindernes indtog på arbejdsmarkedet førte til bygning af vuggestuer, børnehaver og fritidshjem, og der blev opført plejehjem, sygehuse og uddannelsesinstitutioner. Reallønnen steg, og det samme gjorde forbruget, der voksede med 75 % i årene 1957-70 med troen på evig økonomisk fremgang. Derfor bekymrede kun få sig om det stigende skattetryk, der var et resultat af udbygningen af velfærdsstaten. Tænk på at i 1950 var kun 8 % af de erhvervsaktive ansat i den offentlige sektor, det steg yderligere til over 30 % i 1992, og i 2009 var 36 % ansat i det offentlige. Undskyld venner det holder ikke vand, den danske skude er ikke sprunget læk – den synker! Vi er stadig færre skatteydere til at betale de stigende omkostninger til sygehuse, folkepension, efterløn og pleje. Og regnestykket hænger bare ikke sammen.

I dag forsørger 3 danskere i arbejdsstyrken 4 – reelt set nok også 5 danskere, uden for arbejdsmarkedet (arbejdsløse, studerende og efterlønnere/folkepensionister). Og det er jo ikke fordi de 5 danskere uden for arbejdsmarkedet ikke også spytter i kassen, hver eneste gang i går i supermarkedet, tanker bilen eller bare forsøger at opretholde et stille liv.

Politikerne må begynde at forstå, at vi orker ikke mere. Vi orker ikke deres evige slagsmål om politiske bagateller. Vi magter ikke flere skatter og afgifter, magter skal tages helt bogstaveligt. Ingen borger i Danmark har mulighed for at betale mere, end vi allerede gør. Skruer politikerne yderligere på skatteskruen, så er det ikke kun virksomhederne der flytter ud af Danmark, vi danskere er tvunget i eksil.

Og prisen; Den taler sit tydelige sprog i din indkøbskurv!

6 tanker om "Den danske ”Far-Velfærdsmodel”?"

 1. To personlige bemærkninger:

  Hillerøds Akutafdeling ligger i ruiner! Det har jeg selv oplevet på sidstedagen af 2012 med en 12-årig med stærke mavesmerter… Ugen efter havde min bror en tilsvarende oplevelse og måtte køre hjem og kontakte sin læge uden for åbningstid – personligt.

  Jeg har i 15 år oplevet et meget klart regn på den forringede konkurrenceevne i den grafiske branche. Jeg vandt adskillige udenlandske kreative konkurrencer – endda i ‘David & Goliath scenarie’ – hvor jeg oplevede, at de ville have mine ideer, men jeg kunne simpelthen ikke benytte mine vanlige danske trykkerier hvis jeg skulle have den fulde entreprise.

  Nu eksporterer jeg endda patenterede plast-fittings og oplever at mit pris-niveau stadig antastes, alene fordi baseline udgifterne gør det dyrt. Det kan jeg kun gøre fordi mit produkt er unikt og avanceret. Ellers var det usælgeligt på verdensmarkedet!

  Bare lidt anekdoter fra det virkelige liv!

  • Hvad skete der lige præcis med din søn og bror? Jeg er ikke tvivl om at det har været ubehagelig oplevelser. Men jeg har lidt svært ved at se hvordan problemerne i sundhedsvæsnet bliver løst ved at de stadigt færre forsørgere (demografisk udvikling som vi ikke rigtigt kan gøre så meget ved) skal betale stadigt mindre?

   Pointen er at i jo allerede har oplevet far-velfærd på sygehusene! men i ønsker som jeg læser det – yderligere nedskæringer!

   Lige for at tage den i opløbet – NEJ et privat sundhedsvæsen bliver ikke billigere.

   • Og i opløbssvinget griber jeg da lige chancen for at sige jeg er fuldstændig enig med dig i, at sygehusvæsenet overodnet skal forblive en kollektiv service. Delvis udlicitering eller underleverance kan måske være samrt på visse områder; Men enig!

    Nedskæringer; Vi er jo ved elendig politisk ledelse og mangel på reformering de seneste 15 år endt i en lorte-situation: Valget mellem pest eller kolera. Men der er bare ikke flere penge i kassen og danskerne er i forvejen ‘flåede’ per krone i fht. omverdenen. I bund og grund handler det om ‘Forretningen Danmark’ drives ineffektivt – politisk, økonomisk og rigidt. En virksomhed går på røven når sådan noget sker. Et land sætter skatten op… Og grænsen er nok nået for de fleste´…

     • Nu er skat jo RIGTIG mange ting i dette land. Og det ved politikerne jo godt, så derfor er der jo indført en lang række typer afgifter på den almindelige dansker som kompensation for ‘skattestoppet’… Mange bække små…

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>