Brødre i nord, forén Jer!

Igen og igen har vi påpeget, at forbrugerpriserne i danske supermarkeder, var blandt EU´s højeste. Vi har igen og igen bevist at den enkelte forbruger bliver plukket af staten i smukt parløb med de store kæder. Personligt troede jeg ikke det kunne blive værre? Men det kan det; Meget værre!

I den seneste tid har jeg opholdt mig nordpå i Norge, omkring regnfulde Bergen. Et område, hovedbeklædningen ‘Sydvest’ er et must. Enten skinner solen, eller også regner det virkeligt meget og intenst.

Jeg vidste godt at Norge er et dyrt land, men igen og igen overgår det min fantasi. Vi er i et land, som er beskattet lidt som Danmark, bilerne koster nogenlunde det samme. Men så kommer der konstante vejafgifter, køre ned i en p-kælder er ikke en udgift, men må nærmest betragtes som en investering. Gå på værtshus? Glem det!

Hvorfor tage til en by, hvor budskabet er entydigt? Du må ikke indtage en øl udenfor. Tilmed en øl, som bedst kan sammenlignes med tyndt lunken vand. Lukkeloven er så restriktiv, så indkøb af drikkevarer er fyldt med vanskeligheder. Alene prisen er en voldsom barriere. Ja, prisniveauet er chokerende og urimeligt højt.

De lokale lever med den virkelighed, for sådan er det jo. Og det er jo et problem, de norske forbrugere har lært at leve med tingenes tilstand. Det er den lige vej til statsbankerot den dag den sidste norske olie er solgt.

Lad mig give et eksempel: Onsdag frekventerede jeg en Euro Spar varehuset i Rosendal, som reklamerer med ”Altid tilbud på noget godt”. Selv købsoplevelsen var grusom, en butik med halvtomme hylder og et elendigt – ikke eksisterende – serviceniveau. At jeg overhovedet vovede mig ind i butikken, var pga. reklamen på gaden om 1. kilo frosne ”Pil Selv” rejer til 59 kr. Den danske forbrugerombudsmand havde her haft en sag om falsk reklame, for salgsmontren var slet ikke tændt og butikken havde ikke så meget som en skallet ”Pil Selv” reje. Ekspedienten var nærmest uforskammet, da jeg høfligt spurgte ind til sagen – om jeg var jo en interesseret kunde?

Men jeg skulle have noget aftensmad til mig selv: 2 øl a 37 kr. plus pant. En lille sampak af 2 forskellige pølser 60 kr. Så fråsede jeg med lidt norsk laks til 33 kr. Brød for 40 kr. og brød for yderligere 40 kr. Jamen det lille måltid kostede mig 249 norske kr. og 87 øre. Var kvaliteten så i orden, stod de norske produkter så mål med den internationale konkurrence? Nej, Nej og Nej er svaret, og her er problemet.

Norsk politik siger at, det norske landbrugserhverv skal holdes i live for en hver pris. Det på trods af, at de norske landmænd er 50 år bag ud i teknologi og ikke mindst at Norge har en natur som ikke passer ind i en industriel landbrugsproduktion. Så norsk landbrug er stadig små bitte enheder, der alene overlever på massiv støtte fra samfundet.

Så er der den norske stolthed, verden udenfor skal ikke komme her og lære os ”Nordmænd” noget som helst om fødevarer. Resultatet er en lang række norske kopiprodukter, i stedet for at sælge de ægte varer. I stedet for at lade sig inspirere – så hellere lægge en straftold på alt det nye.

Kan vi som danskere og med i EU ikke være ligeglade, hvis der er 5 millioner nordmænd der vælger at leve i selvvalgt pineri – er det ikke deres egen sag? Foreløbig hedder smertebehandlingen Europas højeste lønniveau, dermed Europas dårligste konkurrenceevne. Er der nogen af mine gode læsere, som kan komme på bare én norsk eksportsucces, udover råstoffer og laks? Et brand, der inden for sin niche står som den lysende frontfigur?

Ja, det norske samfund har verdens største pengekasse i deres ”Oliefond”, den er 3 dobbelt Joackim von Ands størrelse og vokser fortsat. Modsat har det norske samfund og påtaget sig forpligtelser, som kræver massive ressourcer de næste mange år. Eksempelvis alle nordmænds pensioner, lovning på en velfungerende infrastruktur ud i selv den mest øde krog af den norske rige.

Alt sammen virker det komplet uforståeligt. Hovedrystende lever jeg høfligt med det, vi rejser jo alligevel hjem til ”ordnede” forhold på søndag. Men min afskedsreplik til mine norske brødre er entydig:

Foren Jer, gør oprør før det er for sent.

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>