Den afskyelige snemand fundet…

I ’gamle dage’ var analog medier nøje underlagt oplagskontrol (Dansk oplagskontrol) for at holde styr på et medies integritet som annoncemedie. Idag er de digitale medier overhovedet ikke underlagt noget som helst kontrolorgan og kan derfor, uden beregning, selv udbasunere størrelsen på sit publikum, trafik og dermed succes…

Succes idag – for både medier, marketingchefer og virksomheder – måles i internettrafik og derfor er ethvert ‘opskruet tal’ faktisk meget værd for alle parter. Se blot det seneste opgør med Politiken og deres udmelding af oplagskontrollen. Så er det mindre relevant om der faktisk er reelle mennesker (læs kunder) bag tallene… Se blot vedlagte billede fra indbakken om et tilbud om at købe LIKE’s på Facebook for en slik… Så du troede LIKE’s er 100% ægte?

‘Succes’ bruges over for en forbruger som en argumentation – en troværdighedsmåler – om, at når alle andre bruger ‘den’, så må du også hellere. Gerne uden omtanke. Du skal vel ikke være en minoritet, vel…! Et ældgammelt markedsføringstrick nu benyttet som et matematisk faktum i en argumentation om produktets fortræffelighed.

”Nu over 500.000 downloads” bliver der sagt om en app fra en af Danmarks store dagligvareudbydere. Nu skal jeg ikke direkte anfægte tallet eller for den sags skyld beskylde dem for løgn, for det har jeg ikke grundlag for. Men dette eksempel er blot ét af hundredevis jeg kan nævne gennem det digitale Danmark. Jeg vil tillade mig at udfordre dets troværdighed med tør sandsynlighedsberegning. Lad os blot kaste os over det ovenstående eksempel:

Vi ved der er godt og vel 2 mio. aktive smartphones i DK. Har man over 500.000 downloads betyder det vel, at hver 4. dansker!!!! har downloadet en supermarkeds-app fra den pågældende udbyder. Vi lader den lige stå et øjeblik… Da de almindelige dagligvareindkøb meget sjældent foretages af umyndige (under 18) og hver 4. smartphone betjenes af en under 18 år, så kan vi nu tillade os at påstå at de 500.000 apps i spil er på hver 3. myndige danskers smartphone. Til dato har jeg endnu ikke mødt én i min omgangskreds, der har den og de har heller ikke hørt om nogle i deres omgangskredse – direkte adspurgt. Så nogle steder må næsten hver 2. myndig dansker med smartphone have denne app. Da udbyderen heller ikke er fuldt dækkende i det danske dagligvareland – og dermed må antages ikke, at have relevans for brugeren – begynder udbredelsen at ligne hver eneste myndige danskers smartphone, hvor butikken eksisterer… Hmmm… For en udbyder, som kun har 9% markedsandel i det danske dagligvareland!??!!

Nu vil jeg sætte dette eksempel i relief over gårsdagens SEO (Search Engine Optimization) fakta med Google som trafikleverandør i tidsrummet mellem 22 og 23 i går aftes: 6552 sidevisninger hvoraf kun 3% havde en noget så nørdet påhæftning som ”Referral information”. Direkte oversat betyder det, at 97% af sidevisningerne var robotter og resten var mennesker!!!

Så næste gang du sidder i et selskab og hører om hvor godt det går med den og den aktivitet, som har så og så mange LIKE’s, clicks, downloads og sidevisninger min bare r.., så have det lige i baghovedet, at der er større sandsynlighed for I alle har set Den Afskyelige Snemand i baghaven. Èn i selskabet vil måske hårdnakket påstå, at have siddet til bords med den…

Mit bud er, at Den Afskyelige Snemand er en søgemaskinerobot!

Det, der er rigtig relevant er antallet af relationer til rigtige mennesker. Søgemaskinerobotter hverken køber, sælger, knepper, hjælper eller yder. Sandheden er nok, at de retvisende tal om relationer til rigtige mennesker er betydeligt lavere – måske endda helt nede på 3% af de tal der slynges om med i hverdagen. Men erkendt; Det er til gengæld heller ikke så sjovt, at skrive eventyr om i markedsføringen.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>