Det plejer vi at gøre…

“Forandring sker ikke før end smerten ved IKKE at forandre sig bliver større”. Det er et gammelt ordsprog, som tager udgangspunkt i meget defensive tilgange til vores verden. Det er uanset om man skal have fikset toiletbrædtet eller om man skal revidere sine arbejdsgange i en virksomhed… Forandringen sker jo oftest, når det er for sent og forebyggelse bliver så til helbredelse af en uønsket tilstand…

Jeg undrer mig i den grad at samtlige supermarkedskæder benytter sig af samme kommunikationsform overfor sine kunder, med stort set samme indhold og uden de større visioner eller mod. De vanlige virkemidler kan jo listes som ‘push-marketing’ mod masserne i håbet om noget kommer den anden vej. De typiske metoder er tilbudsavisen, TV, web-bannere, eget website og egen app. Hertil kommer så forskellige aktiviteter i butikkerne. Men INGEN af dem skaber reelt relationer med kunderne og måske endnu mere interessant; Ingen af dem synes at arbejde ud fra kundens perspektiv om bedst mulig oplysning og præferenceskabende aktivitet (måske pånær Irma) snarere end helt egen metodik om ‘Det plejer vi at gøre’. Tilsyneladende ikke hvad kunderne ønsker sig.

Realiteten er jo den, at óver 1 mio. danske husstande ud af 2.9 mio. har aktivt fravalgt tilbudsavisen i postkassen og dermed synes den produktion, at se en ende i nær fremtid. TV-reklamerne med tilbud forstyrrer ad H.. til og er glemt lige bagefter. Web-bannernes effekt er forsvindende lille i fht ROI. Det enkelte supermarkeds website giver kun service til de, der rent faktisk kommer forbi og antallet af app-downloads er ingen som helst måling for om kunderne faktisk bruger det. Faktisk er det de færreste, der downloader og checker 3-5 apps fra de supermarkeder de benytter og håndterer 3-5 forskellige indkøbssedler fordi ingen af disse ‘taler’ med hinanden.

I en tid hvor 100 relationer er mere værd end 10.000 ‘eyeballs’ er det bemærkelsesværdigt, at udnyttelsen af de sociale medier er så lidt udnyttet som det ses på de forskellige Facebook-LIKE-sider.

I grove træk er interaktionen – lidt karikeret – “Hvad skal du spise i aften?”, “LIKE og vær med i lodtrækningen om 2 iPads” og “Hvad synes du om økologi?” krydret med lidt billeder. Where’s the beef? Succes kan ikke måles i antallet af LIKE’s mere, som f.eks. denne artikel i Kommunikationsforum for nyligt også antyder. Et hurtigt kig på disse LIKE-sider viser jo også meget høje antal LIKE’s (nogle over 100.000) men når der så er opslag er interaktionen ofte mellem 5-25 mennesker. At man så i realiteten kan ‘pumpe’ sit LIKE-antal kunstigt er så en helt anden snak… Det ‘nye sort’ er nu ikke at sælge produkter, men opskrifter, som leder til køb af ingredienser. Som om dagligdagen handler om opskrifter?? Det er måske mere henlagt til weekend-sysler end reelt dagligvareindkøb?!!!

Internetguruen Gerry McGovern sagde det meget rammende for et par år siden om hvad fremtidens e-handel og e-kommunikation handler om: “It’s not about GETTING attention. It’s about GIVING attention”. Dette mantra holder stadig i en verden af kunder der har flere og flere muligheder for at få service – endda gratis – og hvor de gamle analog medier synger svanesang. Ja, en artikel i Dagbladet Børsen om marketingchefens endeligt antyder samme skæbne og jeg undrer mig over denne påholdenhed om at prøve noget nyt, når truslerne er så reelle og økonomierne er så pressede i dagligvarehandelen.

Er det ikke tid til at slå ‘plejer’ ihjel?

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>