Detailhandlen, en flok høns løbende rundt uden hoveder?

De færreste har selv oplevet det, men når du halshugger høns løber de fortsat rundt indtil deres nervebaner opgiver det hovedløse forehavende. Superbest er en hoveløs hane, som den ene dag, med dyster mine fortæller at kæden lægges i graven. Få dage senere bombarderes forbrugerne med reklamer om en 3 ugers fødselsdagsfest hos selv samme Superbest. Undskyld skulle det ikke være gravøl, kæden nedlægges da jo fortsat? Måske er der tale om et ekstraordinært festligt gravøl, hvor vi forbrugere skal glemme alle kødskandalerne og de mange andre forbrugersvigt Superbest har udsat os for.

Superbest glemte det gode, klassiske købmandskab, forbrugerne tog selv konsekvensen heraf. Godt købmandskab involverer i dag også evnen til at udnytte it og teknologi til at skærpe konkurrenceevnen overfor de altid troløse forbrugere. Formentlig er de fleste danske detailvirksomheder relativt gode til at implementere it og optimere de interne forretningssystemer som økonomistyring, logistik, lagerstyring osv.

Men detailhandlen er slet ikke kommet i omdrejninger omkring at etablere og optimere handlen med deres kunder online. Ja, i dag har de fleste en hjemmeside, hvor kunderne kan købe de nonfood varer, de også finder i butikkerne. Er det ikke lidt old fashion? Det handler om, kæden fanger de rigtige kunder på internettet, får dem ind i sin e-butik, og gennemført et salg. Helst på en måde så de kommer tilbage – og tager vennerne med.

3 år gamle online supermarked nemlig.com, er de eneste der er kommet et stykke af vejen. Anders Holch Povlsen fra Bestsellers og en af bagmændene siger det direkte: ”Jeg tror på nemlig.com, og at deres forretningsmodel kan vise sig at være mere effektiv end de traditionelle supermarkeders.

Nemlig.com har mere end 7.300 dagligvarer på hylderne, heraf mere end 1.000 økologiske varer og mere end 1.600 discountvarer prismatchet mod Netto. Forbrugerne kan i dag shoppe, når de vil, og hvor de vil i nemlig.com.

Det betyder, snart – i hvert fald i storbyen at den fysiske butik står tilbage som et fortidslevn, mens forbrugerne har travlt med at shoppe fra deres computere, tablets og smartphones. Tænk lige et øjeblik over hvor mange kroner danske kæder har investeret i mursten? Og ikke en af dem overvejer en pause.

De danske kæder har en udfordring af dimensioner i overgangen fra fysisk varehandel i butikker til onlinehandel på nettet. Lige pludselig er der også åbnet op for udenlandsk konkurrence, Og den udvikling vil kun fortsætte. I dag står kampen om kunden ude hos kunden. Til gengæld laver kunden mange ting selv, og opgaven består i at gøre selvbetjening helt og aldeles ubesværet. Det er billigere for virksomheden, det er lettere for kunden, og når det lykkes, opleves det tilmed som en bedre service. Bliv bedre til at adressere kunden, der hvor vi er. Superbest 3 uger lange fødselsdagskampagne viser med al tydelighed, at det er præcis der, mange danske kæder halter og risikerer at blive overhalet.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>