Er detailhandlen dumme?

Eller er der bare noget, som jeg ikke forstår? Jeg kommer på Strøget i København ret ofte, og har også bevæget mig ind i et storcenter – ikke frivilligt, men dog med åben sind. Alle steder vrimler det med mennesker, det er en kamp at komme igennem Strøget, som er proppet med kinesere og andre velbeslående turister. Stort hver dag kommer der atter et krydstogtsskib og hælder 1.000 vis af købeliderlige pensionister af. De har i snit 12 timer før afgang, så det gælder bare om at få kreditkorten op i omdrejninger.

Hvad byder så de mange butikker så: UDSALG, SPAR OP TIL 70 %, BILLIG, BILLIG…

Nu er kunderne der, turisterne er vant til prisniveauet på hovedstrøgene i alverdens storbyer. Vil de have kvalitet, er de også vant til at betale prisen. Flere er nok lige så tilpas snobbede, at UDSALG ligefrem fjerner interessen for at handle.

Jeg er ikke i tvivl om at butikkerne har tænkt mange tanker om dette scenarie. De er ikke dumme, men vanetankegangen er nok fremherskende.

Erkender butikkerne, at det normale danske prisniveau simpelthen er for højt? Er sandheden, at det danske prisniveau ikke konkurrencedygtigt i forhold til prisniveauet i andre metropoler?

Hvis det er tilfældet, så har den danske detailhandel en seriøs udfordring. For uden for turistsæsonen, skal de leve med de danske skatteplagede forbrugere. De har sjældent en mulighed for at handle ind til de normale – uden for udsalget – priser.

Så virkeligheden er, at når de købedygtige kunder er der, sætter de priserne ned. Resten af året sulter de, i en evig kamp for at få betalt lønninger og husleje.

Når det gælder de ufattelige mange tøjbutikker, er det en dødskamp. Hvor langstrakt den bliver handler, alene om bankens tålmodighed. Netter tager mere og mere over, ser jeg indad oplever jeg at posthuset er blevet modens hyppigt besøgte ”outlet”.

Ingen fysiske butikker kan efterhånden matche udbuddet på nettet. ”Service” ude i butikkerne, har længe været en by i Rusland. Der er ikke længere nogen motivation til at komme der, selv om de lige nu kører hårdt frem med de gule udsalgsskilte. De er dårligt pillet ned før butikkerne kører en omgang fødselsdag, gerne flere gange om året.

De store kæder bruger jo selv nettet til at trykke prisen, eksempelvis er denne bærbare PC købt og betalt hos Elgiganten på nettet. Så kunne jeg hente den i en fysisk butik 2 dage senere. Her solgte de slet ikke modellen, men havde dyrere alternativer.

Det bliver en brutal kamp, hvor de store kæder tager det hele. Så er du butiksejer, luk mens du stadig kan eller bryd med vanerne. God sommer

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>