Er julen, ugens tilbud til os forbrugere?

Venner, jeg tror det ikke. Dette årlige julepåtvungne, bytte-gaver indkøb bekræfter det.

Hvorfor lader du drage i jagten på årets julegave, som 10.000 vis af andre forbrugere også har købt? Hvorfor møder jeg så mange jeg kender i storcentrene, Bilka’er, Bauhaus’er, Elgiganter, de andre kæder, og supermarkeder, og det der er værre. Hvorfor, alle har jo det tilfælles, de er helvedes forgård. Ikke administreret af Fanden selv, men en hær af uvidende, men hårdtarbejdende, underbetalte unge mennesker, pakket ind i julemand og julemuzak…

Fælles for storcentrene, Bilka’er, Bauhaus’er, Elgiganter og supermarkederne, er at de i tiden (god tid) op til højtiden, har bombarderet os med tilbudsaviser og tilbudsreklamer. Konsekvensen er kontant – Forbrugs effekter vi ikke anede, at vores nærmeste familie og bekendte ikke kan leve uden. Mad og drikke i mængder, så en enkelt uvidende forbruger skulle tror, at den næste hungerkatastrofe lurer lige rundt om hjørnet.

Det værste er, at vi forbrugerne hopper lige i fælden. Nets fortæller begejstreret at Dankortene gløder som aldrig før, ingen diskuterer om det er godt for familien Danmarks privatøkonomi, før det er alt for sent. Så er der de moderne forbrugere, der opgiver dette helvede på jorden og handler på nettet i stedet. Dem møder jeg i alenlange køer nede på posthuset. På jord eller på nettet, er det alt sammen drevet af en benhård målrettet markedsføringsindsats.

Alle den søde julelokken, detailhandlen driver frem med den stadig mere slidte julemand, gør de udelukkende for at få dig til at bidrage til deres økonomiske overskud. Tro mig julen er de mange penges fest for hele detailhandlen. Reelt ville mange i detailhandlen lukke og slukke, hvis de ikke voldtog de danske forbrugere i december op til jul.

Jeg spørger bare, hvor mange fejlkøb er du, i julestressen hellige navn, blevet rodet ud i? Hvor meget mad, skad du smide ud efter juledagene?  De mange penge som detailhandlen tjener i juletiden, smider du jo ud. Gå i dine gemmer, og se hvor mange julegaver fra sidste og forrige år, du aldrig har haft gavn af – eller ikke fik byttet i tide. Personligt fandt jeg flere julegaver, som nu ligger klar – pakket fint ind igen. Min eneste bekymring er, risikoen for at disse ”lager” gaver foræres til dem som selv forærede mig dem sidste jul? Heldigvis er hukommelsen kort, ellers kan vi vel grine sammen?

Udfordringen for os forbrugere er, at ”de store” i dansk detailhandel har erobreret julen. De små detailbutikker har ikke en kinamands chance i den reklamekrig. Kæderne, butikscentrene med deres massive markedsføring, er sammen med nethandlen med til at udrydde de individuelle detailbutikker. Overvejer du som forbruger konsekvensen af den halvdøde bymidte, udelukket befolket af tomme butikslokaler med ruderne plastret til med ‘TIL LEJE’ skilte?

For det er den virkelighed, ”de store” i dansk detailhandel, med os forbrugere som villige idioter, er godt på vej til at skabe. Husk, de valg du som forbruger tager, med dit Dankort har konsekvenser for dine fremtidige indkøbsmuligheder.

Du kan ikke på samme tid handle i lækre butikker med udsøgt betjening, gratis smagsprøver og flotte papirsposer med logo og silkebånd – men samtidig smutte direkte ned i storcenteret eller ud på nettet og købe alle de ting, som du tror der er billigere der. ”Billige priser” er ligesom at tisse i buskerne, det luner lige nu, ……….Hvis du ikke kan se sammenhængen mellem, ikke at handle lokalt, og muligheden for at opretholde inspirerende bybillede, kontra billedet af flere og flere lukkede butikker – ja så har du en personlig udfordring.

Udfordringen er et fælles forbrugerkrav, om et oprør overfor storcentrene, Bilka’er, Bauhaus’er, Elgiganter og supermarkederne. Kæmp imod deres massive markedsføring, når de siger de er billigere – er det oftest en sandhed med modifikationer. Brug de store til det de er bedst til, og så dyrk din frihed til at bakke op om den levende bymidte med cafeer, frisører, tøjbutikker, slagtere, bagere, farvehandlere, Lampe og design butikker og de uundværlige skobutikker.

Valget er dit, træf det før det er for sent. God jul.

En tanke om "Er julen, ugens tilbud til os forbrugere?"

  1. Det har altid – i markedsføringskredse – været sagt, at halvdelen af reklamekronerne er spildte, men at ingen vidste helt hvilken halvdel. Nu ved vi med tilbudsaviserne, at det er statistisk sandt og med en formodning om at det nok er nærmere 90%, der er spildte. Vi ved jo at regningen bliver sendt til forbrugerne i den sidste ende, så mon ikke de hellere vil have bedre købsoplevelser , service og billigere priser for de samme midler end end sjasket tilbudsavis i nakken? Retter 21 af dem i nakken hver uge iflg. min postkasse…

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>