I Østrig piller de næse med venstre hånd

Sidder midt i Tyrolerland med en nationalisme, der fastholder fortiden som en del af nutiden. Schlager-musikken, vælter ud af alverdens højtalere og lyder lige så forfærdelig som for 10, 20 og ja, 50 år siden…

Maden er knödel, vaniljesovs, saltbrød og alt hvad der i en hver normal danskers mave er grusom kost. Men de lokale elsker kosten – de kære lokale, der gladelig klæder sig lederhosen og andre lokale nationaldragter. Indretningen er tung og mørk og absolut ikke skandinavisk; IKEA må have det mere end svært her i Tyrol? Gotiske bogstaver er standarden, og nymodens oplevelser som brug af elektroniske betalingsmidler er absolut ikke velkomne. På mange områder er Østrig 20 år bagud alting, hvis det ellers kan gøre det.

Ikke hos alle, men hos mange af de lokale lurer en dyb nationalisme lige under overfladen. Der er højre hånd er reserveret, til den dag – forhåbentlig i nær fremtid – når den hellige Adolf genopstår og påkalder sig en strakt ”Heil” velkomsthilsen. For de mere tungnemme af mine læsere, er det altså årsagen til de lokale piller næse med venstre hånd.

Det er billigt at bo her hvadenten du er fastboende eller en af de mange turister, hele Tyrol er så afhængig af – både sommer og vinter. Supermarkederne er lige så flotte, som dem vi kender fra Danmark. Modsat Danmark er vareudbuddet meget lokalt, lokale producenter har stadig plads på hylder – og er ikke mast ud af de multinationale leverandører.

Der er en markant undtagelse: Kød, hvor udbuddet både i de små og store supermarkeder er ualmindelig ringe. Både i varians og kvalitet, hvor sidstnævnte bedst kan benævnes: ”Meget ringe”. Forleden dag lavede jeg hakkebøffer, med noget oksekød hvor de 20 % viste sig at være vand. Hvor meget okse der reelt var i pakken, stiller jeg åbent spørgsmål ved. Det er nok traditionen, at de lokale går til slagteren, udfordringen er heroppe højt i bjergene er bare den, at der er en ualmindelig lang og snoet bjergvej, ned til en lokal slagter nede i dalen.

Men priserne er markant lavere hvadenten det er grøntsager, konserves eller andre uundværlige ting i en husholdning. Vi taler ½ pris, også på drikkevarer, uanset om det er vin eller sodavand. Endnu mere interessant er det, at du som turist ikke bliver flået økonomisk. Der er turistfælder over alt i landskabet, men priserne er meget overkommelige. Køb en ½ liter kvalitets øl til samme pris på den lokale turistfælde til samme pris som den koster i supermarkedet i Danmark.

Nu kommer jeg som en julefed dansker og turist, og gæster Østrig over en længere periode, der strækker sig ind i 2014. Man skal ikke være blind for at se, at lønniveauet lokalt er markant lavere for den menige tyroler end i Danmark. Den manglende accept af enhver form for betalingskort, kan også give den tanke at store dele af økonomien er baseret på sort økonomi. Men som turist er det en daglig fest, så længe man navigere sig uden om de lokale kulinariske specialiteter.

Hvad kan vi så i Danmark lære af Østrig?

Os, der bor i et samfund som er ved at bryde sammen af skatter og afgifter. Os, der overvåges af SKAT og utallige myndigheder, som sammen efterhånden har skabt et samfund fuldkommen renset for privat initiativ. I et Danmark, hvor turistindtægterne styrtdykker, fordi de potentielle gæster løber skrigende bort, på grund af de alt får høje priser. Gid de danske politikere og de danske supermarkedskæder tager lidt ved lære af Østrig og deres mere fornuftige prisniveau? Lad dog bare ham Adolf og hans kedelige tankesæt blive højt oppe i de Tyrolske bjerge. Godt Nytår……

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>