PR eller et glid i bananskrællen?

Lad der ikke være nogen som helst tvivl herfra; Enhver opbakning til at eliminere madspild hilses mere end velkomment herfra. Det er – i lidt karikeret træk – et ’affalds-produkt’ fra et overskudssamfund som kan virke fuldstændig grotesk i lyset af hvor mange steder i verden, at dette daglige ’affald’ kan udgøre et livsfundament. Både samvittigheden og medmennskeligheden er på spil…

Kan vi føde disse mennesker ved at spilde mindre i denne del af verden? Nok ikke direkte, men indirekte er svaret nok JA! Det handler vel i bund og grund om ikke at drive rovdrift på de knappe ressourcer kloden ligger inde med i fht. den stadig tiltagende mængder mennesker på kloden. På fuldstændig samme måde som stadig at slukke lyset selvom strømmen var billig… (lige DEN tanke er så ret hypotetisk). Det er store begreber som ikke kan holdes i den enkeltes indkøbskurv, men nye tal fra EU viser at ca. halvdelen af al købt mad ikke ender i maven.

Madspild er en konsekvens af en lang række misforhold som bla. skyldes dårlig indkøbsplanlægning, uforudsete spiseplaner, opbevaring af rester og ikke mindst spontane indkøb. Men synden ligger ikke alene på forbrugeren, for portionerne hvormed en vare udbydes harmonerer jo heller ikke altid med de regerende behov. Og så kommer vi ind på industriens salg og kommunikation…

Sagen er jo den, at stort set al markedsføring af dagligvarer (og lign.) i adskillige årtier har handlet om at få mere for samme pris! Typisk kvantitative størrelser.

En gammel historie fra markedsføringskredse fortæller om hvorledes en amerikansk kampagne for et kendt tandpasta-mærke lærte forbrugerne at bruge én cm tandpasta på børsten og da salget var stagnerende og markedsandelen maksimal, kom et lysende hoved og foreslog at gøre hullet på tuben større… Vupti! Én cm med et større hul betød at en tube slap op tidligere og dermed øgedes salget igen baseret på samme kundemasse… Men der var ingen dental begrundelse for mérforbruget. Og dermed kan vi jo kalde det et regulært ’tandpasta-spild’… Hvad hvis hullet blev gjort mindre?

Hvad hvis forbrugerne mødte dagligvaretilbud, som gav mulighed for at tilrette sig individuelt efter portionsbehov og prisen faktisk fulgte med, så jeg ikke fik tilbud om ’3 for 2’s pris’ men måske ’2 for 2/3’s pris???

Jeg har ikke hele løsningen, eftersom det hele er en symbiose om behov og økonomiske incitamenter, som ikke altid er lige gennemskuelige. Og så alligevel har jeg den bedst tænkelige til dato, som jeg vil vende tilbage til senere…

COOP har så netop lanceret et ’Charter’ i samarbejde med forbruger-bevægelsen ”Stop spild af mad”, som proklamerer, at man tilslutter sig initiativer, der kan nedbringe madspildet. I lanceringen overfor medierne i form af et initiativ, som giver forbrugeren mulighed for at portionstilpasse indkøbene i form af at sælge bananer enkeltvis… Stort ståhej med minister-overrækkelse og event ved Christiansborg med uddeling af 40.000 bananer… Alt sammen PR-venlig aktivitet. Men hvad med hverdagen?

Når en lokal butik har eks. ferskvarer, hvis udløbsdato er på vej til overskridelse af holdbarhedsdatoen; Hvad gør den idag??? Intet!!!… andet end at vente til datoen overskrides eller sætte prisen ned i butikken og håbe der kommer kunder forbi… Ellers er det vejen til containeren bag butikken! Kunne man tænke at hvis lokalsamfundet blev tilbudt disse varer – gennem kommunikation – at man faktisk kunne sælge disse varer og tjene på dem i stedet for at smide dem ud? Det kræver blot kommunikation lokalt og på individuel basis… Tilbudsavisen er planlagt for 4 mdr. Siden, så den vej er blind. Distriktsbladet udkommer én gang om ugen og der skal alle tilbud samles sammen fordi bladet har én deadline…???

Forbruger-service’n www.conzoomer.com kan netop sende individuelle tilbud ud i lokalsamfundet på sekundet! Dagligvarehandelen har nu et unikt værktøj, som reelt kan bekæmpe madspildet på den ’store bane’ ved, at lade den enkelte butik kommunikere lokale tilbud ud – uafhængig af deadlines og storplanlægning… Et simpelt og meget billigt værktøj med NUL spild!

Så det bliver spændende at se hvad der fremover rykker mest hos supermarkedernes marketingchefer: Hurlumhej foran kameraerne eller en reel og forbrugergavnlig bekæmpelse af madspildet.

Jeg har allerede svaret og måske allerede selv trådt i en bananskræl… Men jeg tror på forbrugernes kløgt og incitament i den sidste ende…

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>