Rapport fra Månen: Det forstår jeg godt…

Langfredag, årets historisk set mest triste dag med Jesus på korset, modtog jeg den daglige nyhedsbrev fra det politiske nyhedssite Altinget: “Historisk lav andel af befolkningen er i job | Trængte boligejere får ingen hjælp af borgmestre | Danskere ønsker aktiv dødshjælp”. 3 overskrifter der siger ALT om Danmark – påsken 2014, som samfund og danskere, som er ved at kaste håndklædet. Set ovenfra forstår jeg godt, at 7 ud af 10 danskere søger aktiv dødshjælp.

Det danske arbejdsmarked er i dyb krise, andelen af danskere med et job fortsætter med at falde. Faktisk er historisk få danskere i arbejde. Vi skal helt tilbage til den rekordhøje arbejdsløshed i 1993, før så lille en andel af befolkningen var i arbejde, som tilfældet er i dag. Selvom beskæftigelsen for første gang i fem år steg en lille smule i 2013, så er under hver 2 dansker i beskæftigelse.

Det kan godt være dansk erhvervsliv har fået det bedre, men de mange nye jobs placerer de klogeligt alle andre steder end i Danmark. Konsekvensen er, at velfærdssamfundet er under pres. Det er ikke noget jeg postulerer, men citerer alene Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og medlem af Det Økonomisk Råd. Så skulle det være på plads.

Det meget brede sociale sikkerhedsnet, vi har i Danmark, fordrer en høj beskæftigelse, som giver staten høje indtægter. Den opgave magter de få resterende i beskæftigelse ikke længere i Danmark. For ud af de få beskæftigede, hvor mange er så ansat i den private sektor? Hvor mange er det egentlig, der skaber indtægter fra udlandet til dansk økonomi?

Bedste bud er 30% af de få beskæftigede, resten er enten i privat eller offentlig service arbejde. Ikke et ondt ord om folk i servicebranchen, men basalt set er det et erhverv hvor der kun sjældent kommer friske penge i omløb. Du klør min røv, så klør jeg din røv – så enkelt kan det siges. Som blogredaktør er jeg også i servicebranchen, mange der læser – tak for det – men friske penge ind i fællesskabet skaber jeg desværre ikke.

Fremadrettet kommer der nye udfordringer med stigende levealder og mange flere ældre, det sætter yderligere pres på service branchen… og de stadig færre der tjener reelle penge til at betale regningen for fællesskabet.

Der skrigende behov for nytænkning, og hvad kommer politikerne så op med. Hårdere skattetryk, ja du læser rigtigt. Kommunalvalget er overstået, og nu mærker de trængte boligejere den politiske sandhed.

Politikerne har fundet en ny effektiv pengemaskine, GRUNDSKYLDEN. Skat på den jord, du selv har købt. Grundskylden er dels afhængig af grundskyldspromillen som politikkerne kan blive enige om, dels af de grundværdier, som SKAT fastsætter.

Hvorfor de kommunale politikere har så travlt med at sætte grundskylden op har ingen endnu kunne forklare mig? For indtægterne går i statens pengekasse, fordi grundskylden modregnes i bloktilskuddet. Så på lokalt plan, er det alene en skat som dræber mange husejeres privatøkonomi. Tilmed med en massiv social slagside, for en grund i hovedstaden koster notorisk mange flere penge end en grund i Udkantsdanmark. Så grundskylden rammer typisk de familier, der er i arbejde og i forvejen betaler formuer i skat.

Det geniale er, at Staten altid kan bede SKAT om at sætte grundværdien op. Jeg drømmer om de kommunalpolitikere som har mandsmod nok til at tale deres vælgeres sag. Satte de grundskylden ned til et minimum, lettede de byrden hos deres borgere.

Jeg vil da gerne give plads til 2 borgmestre, som heller ikke elsker grundskylden.

Gentoftes borgmester, Hans Toft, kalder den kommunale udligning og den stigende grundskyld for »vanvittig lovgivning«, mens Rudersdals borgmester, Jens Ive, betegner det som »helt utilstedeligt og ude af proportioner«.

Derfor var nyheds-SMS fra Altinget bare så rammende: “Danskere ønsker aktiv dødshjælp”. Baggrunden er alvorlig nok. Døende og uhelbredeligt syge bør have mulighed for at afslutte livet, mener over 70 pct. af danskerne. Men politikerne siger nej. Området skal jeg slet ikke gøre mig klog på, blot konstatere at vores folkevalgte på 3 områder er ude af trit med virkeligheden og deres vælgere.

Jeg vil slutte min Påskeblog fra Månen, med at citerer slutreplikken fra den da den afgående socialdemokratiske finansminister Knud Heinesen i et tv-interview den 28. oktober 1979: “Nogle fremstiller det, som om vi kører på kanten af afgrunden. Det gør vi ikke, men vi har kurs imod den, og vi kan se den.”

En ikonisk bemærkning om den økonomiske afgrund, som Danmark dengang også balancerede op af. Der er gået næsten 35 år, og mit enkle spørgsmål er: Hvad har I politikere så lært i de mange år? Tænk selv på et svar?

God påske heroppe fra

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>